Kyyevi dokumenty druhoyi svitovoyi viyny

Листи в Україну вигнаних у Німеччину робітників, звернення вояків УПА до червоноармійців воювати разом проти Сталіна, плани евакуацій підприємств з Києва. Дві сотні документів і стільки ж унікальних фотографій часів Другої світової війни сьогодні показали широкому загалу.

Багато документів публіка побачила вперше. З них буквально нещодавно зняли гриф секретності. Документи надали різні архіви України, а назвали виставку “Україна: шлях до перемоги”.

За три дні до початку війни 72-літню доньку українського драматурга Михайла Старицького Людмилу арештували. Ось у цьому пожовклому документі її звинувачують в українському націоналізмі і пронімецьких симпатіях. Таких звинувачень проти українців, написаних наче під копірку, тоді було сотні.

А з цього документа відлік жертв в Україні пішов на мільйони:

“22 июня 1941 года в 4. 00 немецкая авиация безо всякого повода совершила налеты на ряд наших городов”.

Не церемонилися з українцями і “свої”.

“Оборонять Киев не считаясь с жертвами”, — Сталін.

А ця листівка ламає радянські міфи. В ній вояки УПА дякують червоноармійцям за боротьбу з німцями і закликають стояти пліч-о-пліч і проти Сталіна.

Унікальних документів з різних архівів України тут дві сотні. Є й такі, котрі ще нещодавно були засекречені, каже Ольга Бажан, директор Центрального державного архіву Громадських об’єднань, у приміщенні якого проходить виставка. Щороку архівні фонди, присвячені війні, поповнюються новими документами.

Загалом в Україні залишилось 80 годин відеоархіву часів другої світової, 250 годин аудіозапису та 6 тисяч фото. Ось цю світлину широкому загалу демонструють уперше.

От те, що найбільше вразило. Це фотографія радянських солдатів в вагоні трамваю в Берліні. Раніше її ніде не представляли, вона порівняно недавно з’явилась. Дивлячись на ці обличчя, розуміємо, що вони дійсно переможчі: у них непідробна радість на обличчі,

— розповідає Центральний державний кінофотофоноархів України імені Г. С. Пшеничного.

Організатори запрошують усіх охочих побачити раритетні документи, аби кожен міг зробити свої висновки про цей період в історії України.

Від Emmett